Genellikle sushi ile beraber sunulan ve aslında acı gibi gelen fakat dilimizi yakmamasına rağmen boğazımızda ve solunum yollarımızda garip bir yanmaya yol açan vasabi sosu aslında turpgiller familyasına üye bir bitkiden elde edilir. Kökü, çok yoğun tat ve acı içerdiği için uzakdoğuda yemeklere baharat olarak kullanılır.
Bu bitki genelde dere ve nehir yataklarında ve bereketli vadilerde yetişir. İçerdiği aroma ve tat hem bitkinin meyvelerinde hem de yapraklarında mevcuttur. Vasabi’nin acı yaratması yağ bazlı olmadığından, acı biberlerin yarattığı histen daha kısa sürelidir ve herhangi bir yiyecek veya içecek tüketimiyle kolaylıkla silinir. Acı, ilk olarak burun deliklerinde ve solunum yollarında yoğun olarak hissedilir ve alınan miktara bağlı olarak oldukça yüksek şiddette acı verebilir.
Vasabinin genelde çiğ olarak yenilen yemeklerde tercih edilmesi ve özellikle beraberinde içinde kullanılmasının ana nedeni ise vasabi içeriğinin çiğ etlerde bulunabilecek zararlı bakteri ve mikropları etkisiz hale getirip öldürmesinden kaynaklıdır. Hasadının zor olması, çok uzun süre dayanmaması ve sos haline getirilmesinin maliyetli olması sebebiyle genellikle kimyasal içeriği taklit edilerek yapay olarak sunulmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder